” ПЪТУВАЙ С МЕН до… ” СЕЛО ПЛАНА

СЕЛО ПЛАНА

” ПЪТУВАЙ С МЕН до… ” СЕЛО ПЛАНА

” ПЪТУВАЙ С МЕН до… ” СЕЛО ПЛАНА, параклис Свети Киприян, конна база ПланаКон и будистка Ступа.

гр. София – с. Бистрица – с. Железница – с. Плана

Когато ме питат за подходящо място около гр. София за еднодневна разходка, то отговора винаги е един и същ – СЕЛО ПЛАНА !

Въпреки, че селото се намира на около 30 км. от столицата до него има градски транспорт. Представяте ли си ?! Това е наистина уникално. Автобус номер 70 ще Ви заведе в махала Турмачка, откъдето ви делят десетина минути пеш до параклиса.

Разписание на автобусна линия 70 до селото, вижте ТУК.

Вековната бреза и малкият уютен параклис образуват едно от най – фотогеничните български места.

Нашата разходка съвсем не приключва с параклиса. Обожавам дестинации, където мога да разгледам няколко забележителности. Сега се отправяме към конна база ПланаКон. Връщаме се на пътя, по който дойдохме и тръгваме нагоре към гората. Малко след като се озовете между дърветата ще видите чешма с вкусна изворна вода. Интересното, е че тече и през зимата. Вървете плътно от едната страна на пътя да не ви отнесе някой ентусиазиран турист. От параклиса до базата се върви около 40 минути. Разбира се, може да минете и с автомобил. Дори през зимата пътя се поддържа в добро състояние.


Може да галите и снимате конете. Като бях през зимата не ги видях, но никога не се знае. Може да имате късмет, пък и разходката до там си заслужава.

Връщаме се обратно към последната тайна на селото – Будистка Ступа. Тя се намира по главния път надолу от спирката на автобуса. Оглеждайте се за табела от лявата страна. От спирката до отклонението са две минути пеш, а до самата Ступа още пет. Преди нея се откриват красиви пейзажи.

Будисткия паметник символизира съвършената хармония във Вселената. Към него има изградени заведения, тоалетни и много места за почивка. Обекта е частен.

Същност село Плана е единственото българско място, където се среща православен параклис и будистка Ступа. Две различни вселени споделят почти едно и също място. Нещо като забранена любов.

БЛАГОДАРЯ ЧЕ ПЪТУВАХТЕ С НАС И ДО ТОВА СТРАХОТНО БЪЛГАРСКО МЯСТО !

Туристическа картичка, фото – картина или професионално отпечатан принт може да поръчате от секция “Продукти”.

ПЪТЯТ Е СВОБОДА !

Share this post

Comments (2)

 • Катя Reply

  Великолепни фотографии! Благодаря!

  March 24, 2021 at 6:13 pm
  • Mestano Reply

   Благодаря !

   March 24, 2021 at 11:39 pm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!