” ПЪТУВАЙ С МЕН до… ” ПЛОВДИВ, АСЕНОВА КРЕПОСТ И БАЧКОВСКИ МАНАСТИР

ПЪТУВАЙ С МЕН ДО ПЛОВДИВ АСЕНОВА КРЕПОСТ И БАЧКОВСКИ МАНАСТИР

” ПЪТУВАЙ С МЕН до… ” ПЛОВДИВ, АСЕНОВА КРЕПОСТ И БАЧКОВСКИ МАНАСТИР

” ПЪТУВАЙ С МЕН до… “

град ПЛОВДИВ, АСЕНОВА КРЕПОСТ И БАЧКОВСКИ МАНАСТИР 

Един ден е достатъчен, за да видите тези приказни български места. Ако нямате автомобил може да използвате услугите на БДЖ. От гр. София до гр. Пловдив има редовни влакове, с връзка до гр. Асеновград. 


✅ разписанията вижте ТУК.

А СЕГА, НАШЕТО ПЪТУВАНЕ ЗАПОЧВА ‼

Събота, 13 ти Март. Събудих се рано, защото трябваше да отида до известният столичен пазар – Битака. С Цвети се преместихме в къща с голям двор, където изграждам студио Местано. Ако не знаете коя е Цвети и какво точно правим, то след тази история отворете предишните фото – пътеписи. 


Защо точно Битака ? Там може да откриете всичко на страхотни цени. Имам нужда от ретро реквизит за студиото. Зареден с голям празен чувал, грабнах  велосипеда, който разполага с голям багажник и след час  държах първата уникална стока – доста стара акустична китара. Очите ми играеха сред многото стока по земята, в търсене на следващия реквизит. И ето, уникален червен телефон с шайба. Продавачката секна ентусиазма ми. Каза, че трябвало да чакам дядо й, който по спешност се прибрал да спре някакво кранче. Не знаела колко струва и била там като охрана. Запалих цигара. Пробвах няколко мазни четки, но не проработиха. Държеше на своето. Към края на цигарата щях да си тръгна, но прояви внезапен интерес към фотоапарата ми. 

АСЕНОВА КРЕПОСТ 


Номер 47, част от СТОТЕ НАЦИОНАЛНИ ТУРИСТИЧЕСКИ ОБЕКТА и символ на Асеновград. 
Както вече споменахме в началото, до нея може лесно да се стигне с влак от гр. Пловдив. Най – удобно е с автомобил. До нея има паркинг, където симпатичен дядо ще Ви посрещне за такса от 1.50 лв. Вход за големи 4.00 лв., студенти 2.00 лв., а журналистите влизат безплатно. Доста готино и правилно. Аплодисменти за организаторите !


При ясно време се откриват страхотни панорамни гледки към Асеновград и Родопите. 

Крепостта е разположена върху скала на рида Могилата. Около 5 ти век преди Христа, Траките  построяват укрепление. Първите писменни  сведения за нея са открити в Устава на Бачковския манастир под името – ” Укрепеното селище Петрич “. 


По времето на Третия кръстоносен поход, АСЕНОВА крепост е превзета от кръстоносците. Най – масивен  строителен период крепостта бележи през Средновековието / 1230 – 1231 / година, дело на цар Иван Асен II. 

Помните ли момичето с телефона от Битака ? Казва се Изабела. Същност се озовахме заедно на това място и вече пътуваме към Бачковския манастир. Странно, нали ? Понеже прояви интерес към моя Никон й предложих сделка. Да направи няколко снимки с него, а в замяна да ми продаде телефона без да чакаме дядото. После от дума на дума разбра, че пътувам и пиша пътеписи и помоли продавач от съседна сергия да наглежда нейната до появата на дядо й. Запали автомобила и в движение избрахме местата. Така с уникална ретро китара и телефон пътувахме и се прибрахме с кадрите, които виждате. 

БАЧКОВСКИ МАНАСТИР 
“УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО”

Може да паркирате автомобила си в началото на търговската улица срещу такса от 3.00 лв. Разстоянието от паркинга до манастир в е около десет минути пеш. Ако не ви се върви продължете нагоре по улицата. Точно пред портите му има паркинг с такса от 2.00 лева. 
Ако сте гладни по търговката улица предлагат много скара. Интересното, е че на първото място кебапчето е 3.00 лв., а до манастира 0.80 ст. 

Той е втори по големина и значимост български манастир. Намира се на 10 километра от град Асеновград и 30 км. от гр. Пловдив до Чепеларска река и село Бачково. Всеки ден манастира е посещаван от много хора и е една от най – популярните туристически дестинации за пловдивчани. 


В манастирската градина се отглеждат много видове зеленчуци и плодове. В него може да се нощува на добри цени, но заради карантината тази услуга е ограничена. Ако сте двойка задължително трябва да имате сключен брак. Употребата на алкохол е забранена. Също така има изискване за облекло. Нормално, все пак е манастир, а не евтин мотел. 
На излизане Изабела се спъна и без малко да се размаже в земята докато се кръстеше. Хубаво, ще имам рефлекси. 

АНТИЧНИЯ ГРАД ПЛОВДИВ – СТАР ГРАД 

Старият град на Пловдив е архитектурен музей, по улиците на който вървейки ставате свидетели как е изглеждал града в миналото. Къщите са от българският възрожденски период. 


ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ МЕСТА ЗА ПОСЕЩЕНИЕ: 


АНТИЧНИЯТ РИМСКИ ТЕАТЪР 


Той е един от най – добре запазените театри в света. Построен през I век След  Новата Ера с капацитет от 6 000 места, от които зрителите са наблюдавали гладиаторски битки, театрални представления и ловни спектакли. 


НЕБЕТ ТЕПЕ 


Страхотно място за питник с красива гледка към града. Качете се върху каманите, за да разгледате града от всички посоки.

Именно там започва съществуването на древен Пловдив. Върху него за пръв път се заселват хора, които остават цели осем хилядолетия. Постепенно древното селище се разпространява давайки начало на най – значимия тракийски град в България. Учените все още размишляват как се е наричал града тогава – Евмолпия или Пулпудева.  


През 342 година Преди Новата Ера, Филип Македонски превзема селището. Това е времето, когато Македонското царство се налага като най – могъщата сила на Балканите. По това време града носи името Филипопол. 


Няма смисъл да изреждам всички известни къщи шедьоври в стария град. На всяка от тях има информационна табела, така че се отдайте на опознавателен културен туризъм из каменните улици на града. Добре е ако сте дама да оставите токчетата у дома. 

ГРЕБНАТА БАЗА НА ГРАД ПЛОВДИВ 

Това е най – голямата подобна база на Балканите, където се провеждат гребни спортове. Каналът е дълъг 2 200 метра, широк 120 метра и дълбок 3 метра. Базата има обновена трибуна с капацитет от 800 места. 
Около гребния канал има вело алея и място за разходка, спортно ходене и тичане.

Обиколката е 5 километра. 
В близост има заведения, тенис кортове и най – големият български стадион

,, Пловдив ” или ,, 9 ти Септември “

Капацитета му е 50 000 седящи места. Стадиона е открит през 1950 година. Осветителните тела се извисяват внушителните 70 метра. 
От 2000 година се използва основно за контролни срещи на детски и юношески отбори. 
Според мен е безумно грешно да се остави подобно внушително съоражение на произвола. Да, не се намира в столицата, но какво от това ? Това е поредният архитектурен шедьовър, който отразява бездействието на българските политици. 

БЛАГОДАРЯ, ЧЕ ПЪТУВАХТЕ С НАС И ДО ТЕЗИ УНИКАЛНИ БЪЛГАРСКИ МЕСТА ‼

Разгледайте нашите продукти – дизайнерски дървени фото – картини, дизайнерски картички с възможност за поставяне  на ваша снимка или авторски текст като пожелание към близък човек. 


В раздел фото – сесии изберете образ, в който искате да се видите. 


И не забравяйте, че 

ПЪТЯТ Е СВОБОДА

Instagram: @Mestanophotography ; Facebook page: Mestano photography

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


error: Content is protected !!