“ПЪТУВАЙ С МЕН до…” Гара Лакатник и Лакатнишки скали

“ПЪТУВАЙ С МЕН до…” Гара Лакатник и Лакатнишки скали

Село гара Лакатник се намира в Стара Планина на 550 метра над. в. и само на 50 км. От гр. София. 

Безспорно, панорамната гледка от Лакатнишките скали е една от най – красивите в България. Река Искър, железопътната линия и пътищата образуват страхотни криви, водейки погледа към уникална композиция. 

Как да стигнем ?


Препоръчвам да използвате влак от ж.п. гара София. Разписание може да видите ТУК


Ще разгледате красивото искърско дефиле и малките селца разположени на него. 

След гара Балкан е време да облечете якетата, приготвите багажа и се заредете с ентусиазъм, защото следва изкачване с уникални панорамни гледки.

 От гара Лакатник тръгвате директно към скалите. Вдигнете глави високо, за да видите алпийски заслон – ,, Орлово гнездо ” / малка червеникава къщичка /, кръст, в памет на загиналите български алпинисти и планинари и паметник в памет на загиналите септемврийци 1923 година. По време  на Септемврийското възстание са хвърляни войнижи от върха на Лакатнишките скали. 


Като слезете от гарата се спускате надолу по асфалтов път. Гледайте в ляво да не пропуснете отбивката за моста над реката. Спрете по средата, за да се насладите на най – дългата българска река Искър. След моста, тръгвате надясно, успоредно на главния път. Внимавайте някой камион да не ви отнесе. След няколко метра като видите и чуете стичаща се вода, приличаща на водопад трябва да пресечете. Това всъщност е КАРСТОВ ИЗВОР ,, ЖИТОЛЮБ “.
След леко изкачване ще видите две пътеки. Едната е към пещерата, а другата продължава към върха. 


КАРСТОВ ИЗВОР ,, ЖИТОЛЮБ ” и пещера ,, ТЕМНАТА ДУПКА “


Той е един от най – големите карстови извори в България. От него тръгват две подземни реки – Петрински дол и Пробойница. Водата, която виждате идва от под пещера Темната дупка. Само няколко метра трае пътя на водата от извора до вливане в река Искър. Някой хора казват, че ,,Житолюб”, е една от най – късите реки в  България. 


Пещерата се състои от две основни галерии на четири нива. При силни дъждове и екстремни условия водата се изтича освен през карстовия изор под нея, така и от входа на пещерата. Първите изследвания на пещерата са от 1915 година от Жеко Радев. 
Влезте, разгледайте, но внимавайте да не се подхлъзнете. Без екипировка и нужни знания не влизайте през тесните отвори. 


Връщаме се до главната пътека, продължавайки към същинските гледки. 

от София до гара Лакатник с влак

БЛАГОДАРЯ, ЧЕ ПЪТУВАХТЕ С НАС И ДО ТОВА ВЪЛНУВАЩО БЪЛГАРСКО МЯСТО !!! 

Изберете фото – картина от Лакатник или друго красиво място за Вашият дом или офис. Ще ни помогнете изключително много за бъдещи приклю2чения и опознаване на Родината. 


Скоро отваряме фото – студио, в което ще пресъздадем сцени от българската история. До тогава може да изберете пакет за сесия на открито. 


последвайте ме в инстаграм: @Mestanophotography 
Фейсбук страница: Mestanophotography 

ПЪТЯТ Е СВОБОДА…

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


error: Content is protected !!