КАК СЕ ИЗКАЧВАТ 885 СТЪПАЛА НА РЪЦЕ ? ИНТЕРВЮ С ПЛАМЕН АТАНАСОВ

Пламен Атанасов

КАК СЕ ИЗКАЧВАТ 885 СТЪПАЛА НА РЪЦЕ ? ИНТЕРВЮ С ПЛАМЕН АТАНАСОВ

Днес ще ви запозная с човек, който изкачи 885 стъпала с дланите на ръцете си. Три часа и пет минути бяха необходими на Пламен Атанасов от гр. Русе, да достигне връх Шипка.

Разкажи за спорта, който практикуваш ? 

Първо искам да кажа, здравейте на всички читатели! Благодаря ви, че сте проявили интерес да отворите тази статия! Страхотен въпрос ! Спортът с който се занимавам се казва Calisthenics и произлиза от древна Гърция. Той свързва две отделни думи „Kalos“ и „Sthenos“, а в превод те означават „Красота и сила“. Концепцията е свързана с движение на тялото или по-точно казано изцяло с тренировките със собствено тегло, за които е нужно минимално оборудване:

– Лост – Успоредка

– Стойки за лицеви опори

 – Халки 


Това най-често използваните уреди в този тип тренировки. Състезания се организират в целия свят. Има световна федерация, под която се провеждат националните и световните кръгове. От националните състезания биват избрани най-добрите атлети да се конкурират в световен полуфинал в различни държави.

Пример могат да бъдат: 


– Англия

– Испания

– Германия

 – Египет

– Дубай

– Русия

– Полша

и много други.


В зависимост от организациите и клубовете, които са свързани със световната федерация, всяка една държава може да организира подобен „Stage“ като част от световните полуфинали. Организират се около 20 годишно и отново най-добрите от тях биват класирани за световният финал, който се провежда в края на годината, през декември месец. В България също имаме създаден клуб по Calisthenics, във федерацията по спортна гимнастика и се организира национално състезание, от което биват класирани най-добрите атлети. Разбира се организират се и много други любителски състезания, международни и европейски, на които всеки може да вземе участие. Обикновенно съдиите са трима и оценяват в 3 категории: 


– Сила и издръжливост;

– Атрактивност или добре познатите динамични движения;

– Комбинации;


Атлетът разполага с време от 2 минути да покаже най-доброто от себе си, като разбира се трябва да отговаря на съдийските категории, за да постигне възможно по-висок брой точки и по-този начин да се класира в следващия кръг, в който отново има определено време за изпълнение. Състезанията могат да бъдат провеждани и в битки 1 срещу 1. Там нещата стоят малко по-различно. Всеки атлет има на разположение 30 или 60 секунди да демонстрира най-доброто на даден уред. Няма право да докосва земята в определеното време. Ако въпреки това, слезе по – рано, съчетанието му бива прекъснато и разбира се точките, които ще получи са по-малко. Преминава се през лост, успоредка и земя, след което определят победителя, който ще продължи в следващата битка и така до финала.


Кое те накара да започнеш и имаш ли любим състезател, от който се учиш ?

Започнах поради една главна причина, да отслабна и вляза в добра физическа форма. Началото,  разбира се бе много трудно, но с времето се превърна в страст и начин на живот. Започнах да гледам клипове на различни атлети от света. През 2011-12 г. спорта беше популярен в Америка и Русия и благодарение на социалните мрежи, всички черпехме мотивация и тренирахме движенията от тях. 
В България за това време Калистениката тепърва набираше скорост. Имаше две момчета, които правеха всичко възможно да го разпространят, това са Никола Тачев и Иван Велинов. Една от главните ми мотивации бе Пламен Пейков, който демонстрираше невероятни умения, а вече сме и много добри приятели! Благодаря ти адашко! Нещата от тогава до този момент се промениха много, спорта стана по-разчупен и ако креативността е силната ти страна, можеш да създадеш нещо, което никой не е правил до този момент! Всеки атлет си има свой собствен стил и това е причината спорта да бъде толкова шарен и красив. За мотивацията.. в днешни дни мотивацията я намирам в себе си. Искам да бъда по-добър от това, което съм в момента!
Колко време продължи подготовката ти преди първото състезание и как се представи на него ?

Спомням си, че прекарвах много часове на площадката! Прибирах се единствено да сложа нещо в корема си и отново бях там. Споделяхме времето си с приятели, които също практикуваха този спорт и не усещахме кога минава времето. Първото ми състезание беше в Чепеларе през май месец 2013г. Бях на 18г. Участвахме със Станислав, с който тренирахме заедно. Е.. ученикът победи треньора / смее се /. Не успях да се класираме в топ 3, но той грабна бронзовият медал! 

Знам колко трудно е финансирането за подготовката на млад спортист. Получаваш ли държавна помощ и имаш ли спонсори ?


 В подготовката си се справям сам, но когато пътувам за състезания извън България, получавам подкрепа от Титан Фитнес. Работим заедно от 2016г. а в момента пуснахме нова Калистеникс линия за тренировки със собствено тегло.


Липсата на държавен  интерес относно младите таланти ядосва ли те ? 

Да се ядосвам? Не! С какво би помогнала моята ярост за подкрепа на младите таланти? Когато се разгневим, в душата се създава тежест, която в началото не забелязваме, а с времето тя става все по-голяма. Да се ядосваме става навик, а навикът се превръща в характер. Хубаво е да помислим всеки следващ път, когато сме на път да се ядосаме дали това е правилно. По-добрият начин е да намерим начин за изява на този талант! Оплакванията и яростта за нещо, което не харесваме, няма да доведат до промяна.

За теб научих от фейсбук. Постижението ти да изкачиш толкова много стъпала на ръце е наистина впечатляващо. Аплодисменти ! Защо реши да го направиш и как избра мястото ? 

Изкачването беше в подкрепа на фондация ,, Александър Русев“ .  Тя работи безвъзмездно с деца с увреждания и целта им в момента е събиране на средства за изграждане на водно-рехабилитационен център. Всеки, който би желал да се запознае с фондацията, може да го направи на: www.alexander-rusev.com. Също така ще откриете и дарителските сметки, в които всеки може да подкрепи фондацията. Бях избрал този ден, в чест на моята майка, която имаше рожден ден. А мястото е основно заради големият брой стъпала.
Поздрави майка си от нас ! Почиваше ли по време на изкачването ?

Почивах по-време на изкачването, да. Стъпалата са много и е физически невъзможно, колкото и да не я харесвам тази дума, да бъдат изкачени без почивка. Изкачвах средно между 5-10 стъпала, след което отдъхвах и се връщах на ръце за да повторя движението.

Достигна ли до рекорд на Гинес ? 

За момента не, но целта е да го направя. Най-много изкачени стъпала в стойка на ръце за определен период от време.
Разбрах, че имаш книга и предстой втора. На каква тематика са ? 

През февруари 2020 година, издадох книгата Calisthenics Сила страст и… Нещо повече. Тя е свързана с тренировките със собствено тегло. Както и тази, която е на път да завърша скоро. Във втората влизам в повече подробности и дълбочина.

Сега искам да кажеш нещо на всички деца, които тайно мечтаят да станат спортисти. Какъв спортен съвет би им дал ? 

Да бъдат внимателни но същевременно и отдадени! Да вярват в себе си и да не си поставят ограничения става ли въпрос за постижения! Да слушат треньора си и да се наслаждават на целия процес от тяхната тренировка…

Каквато и да е тя.

Какъв човек беше преди спорта ?

Негативен, недисциплиниран и подценяващ себе си.


Благодаря на Пламен Атанасов за страхотните отговори. Вярвам, че спортът калява  характера и започваме да се стремим към ,, невъзможното “. 


Пожелавам му здраве и  скорошен рекорд на Гинес ! 


Призовавам господата управляващи да подкрепят спортисти като него, защото от техните успехи печелим всички. 

Очаквайте много интересна фотосесия с него !

Призовавам господата управляващи да подкрепят спортисти като него, защото от техните успехи печелим всички.

автор: Костадин Петков / Mestano photography /

снимки: Личен архив

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!