ПЪТУВАЙ С МЕН до… ЯЗОВИР БЕЛМЕКЕН и РИЛСКИ МАНАСТИР

ПЪТУВАЙ С МЕН до… ЯЗОВИР БЕЛМЕКЕН и РИЛСКИ МАНАСТИР

В пътеписа ще видите много снимки, актуална информация и исторически факти за местата. Ще поговорим малко и за бокс. 

Началото на тази история, започва точно след като Антъни Джошуа нокаутира Кубрат Пулев. Цвети, бе доста разочарована от държанието на българина през целият мач. Едно към едно като с Кличко преди години. Обясних й, че самият факт, че е стигнал до световни титли за втори път, е велико. Няма в нашата история друг боксьор в тежка категория с такива постижения. Да, държанието му и в двата мача бе твърде емоционално, но според мен напълно логично. То по никакъв начин не е насочено към Джошуа, а към нашата мила родина. Защо ли?! Ами замислете се… Какво е коствало на Кобрата докато стигне до тук?! Получил ли е помощ от държавата, как е тренирал, дали е било топло в залата? Доста хора коментират милионите, които ще вземе след мача. Защо да не ги вземе?! Вие знаете ли колко пари са дадени, по време на изграждането му като боксьор? От къде са дошли тези пари? Разходете се и посетете тренировъчните бази. Как и къде тренират нашите млади спортисти, децата, които след години трябва да се борят за световни титли. Та, Пулев се плези арогантно, не на съперника си, а че ВЪПРЕКИ държавата и цялото плюене срещу него, достигна до тези два мача за световни титли. Ако Джошуа е израстнал в културна среда, нормална образователна система и подкрепа от спонсори, държава и т.н., то при Пулев нещата са били твърде различни. Така че се радвайте за тези шансове и бъдете горди българи. Просто грозната истина, за нашата нелепа съдба в момента, се крие в парламента. 
Афектиран от всички приказки, реших на следващия ден да посетя язовир Белмекен. Близо до база Белмекен, където се е подготвяла Кобрата за шампионските титли. 

ЯЗОВИР БЕЛМЕКЕН

1923 м. над. в.
Най-високият язовир на Балканите.

Белмекен, означава известно място

Със семейно приятелко семейство и тяхният лабрадор Бейли, рано сутринта след мача, потеглихме по магистрала Тракия за град Костенец. От там се насочихме към село Сестримо и нагоре към Рила планина. . Чудихме се дали горе има сняг, за да можем да се качим до връх Белмекен.

Не след дълго, снежната покривка, постепенно се увеличаваше, докато стръмен ляв завой, не позволи на автомобила ни, без вериги, да продължи. Пуснахме Бейли да тича из снега, а ние бутахме, блъскахме и псувахме, докато зад нас не спряха три автомобила.

Момчетата помогнаха да излезем от леда, после ние на тях и така ние и трите автомобила успяхме да се качим до язовира. Общо три пъти спортувахме, бутайки през целият път. Изводът е – никога без вериги в планината!

Цвети документира нашето упорство да стигнем до язовира

В пътеписи бях чел, че пътят за паркинга на язовира, от където тръгва пътеката за върха, е само напред. Да, ама не. Като стигнахме тази страна на язовира, охранител обясни, че трябва да се върнем около 500 метра и завием наляво към другата му част. Дефакто като идвате от село Сестримо, завивате на дясно. Нашата навигация този път се оказа права. 


За съжаление няма как да Видите целия язовир заради гъстата мъгла, но използвахме времето, през което щяхме да вървим към върха, за да направим голям снежен човек.

Пътеката беше непроходима, без специално оборудване, с метър сняг. Дори да бяхме тръгнали, от горе нямаше да се вижда нищо заради мъглата. 


Язовир и връх Белмекен, са поредното страхотно място, близо до столицата, за еднодневно посещение! 

РИЛСКИ МАНАСТИР “СВЕТИ ИВАН РИЛСКИ” 


Културен паметник на България, в списъка за световно наследство на ЮНЕСКО и символ на страната. 

На 38 км. от язовир Белмекен се намира красивият Рилски манастир. Реших да го включа в пътеписа, защото ако не изкачвате връх Белмекен, може спокойно да комбинирате разходката си.
Снимките са от краят на лято 2020 г. Няколко дни след посещението ни, разбрах, че до манастира е слязло семейство мечки. Страшно се ядосах, че не сме се засекли, но по ирония на съдбата, животните винаги ме избягват. 

Рилският манастир е най – големият манастир е България. През 1834 год. са строени сегашните сгради на манастира. Пет етажа, като видими са четири. Кулата в двора е най – старата запазена част. 


Разходите се и до старата костница. Наистина уникално драматично място !
Минава се през река Рилска, като пресече манастирският двор и излезете през другият вход. 

Като се прибрахме от язовир Белмекен, нашето куче – Леа, черен американски лабрадор беше доста сърдита. Винаги като я оставим сама за дълго време гризе кабелите за интернет. Душичка… Да му мислят техниците.

 

БЛАГОДАРЯ ЧЕ ПЪТУВАХТЕ ОТНОВО С НАС ДО ТЕЗИ ПРЕКРАНИ БЪЛГАРСКИ МЕСТА !!! 

 Харесвайте, споделяйте и коментирате пътеписите, за да достигнем до повече хора, благодаря ! 

инстаграм: @Mestanophotography


Уникални дизайнерски подаръци за Вас и Вашите любими хора, вижте в раздел продукти. 


Това е новият ни артикул: Магнитни дизайнерски картички. Надявам се да Ви харесат. 

автор текст и снимки: 
Костадин Петков 
/ Mestano photography /

ПЪТЯТ Е СВОБОДА…

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


error: Content is protected !!