ПЪТУВАЙ С МЕН до… планина ВИТОША

ПЪТУВАЙ С МЕН до… планина ВИТОША

ПЪТУВАЙ С МЕН до…
ЗЛАТНИТЕ МОСТОВЕ, ЧЕРНИ ВРЪХ, ВРЪХ КАМЕН ДЕЛ и м. КОПИТОТО 

 
ВИТОША ПЛАНИНА
 

В пътеписа ще прочетете и видите актуална информация за планина Витоша. Как да стигнете до интересни забележителности в природният парк и идея за съчетаване от няколко маршрута.

 Много пъти съм казвал, че обичам град София, заради природната връзка с Витоша. Без значение от кой квартал сте, много бързо, дори с градски транспорт, ще бъдете сред борове и чист въздух. 

 Две чертички! По-скоро една бледа черта беше причина за моята различна сутрин. За Бога, Цецка е бременна! Моите момчета /сперматозоиди/, най-сетне са свършили работа. А точно бяхме насрочили час за изкуствено осеменяване. Ирония, а?! Странното е, че се чувствах спокоен, по-скоро като след победа на Кобрата за световна титла. 


ЗЛАТНИТЕ МОСТОВЕ 1390 м.над.в. 


Големите речни камъни, са най-посещаемото място във Витоша. Още по времето на Втората световна война, когато е нямало път от София до планината, са идвали туристи да се любуват на красивата природа. 
Във водите на Владайска река има много златен пясък. От там идва името на местността. За мен е голямо удоволствие да подскачам между камъните. Звука на реката под мен и красивата природа придават страхотно усещане. 


☆ До Златните мостове има градски транспорт. Автобусна линия 63 ще Ви заведе точно там. Разписание ТУК

ЧЕРНИ ВРЪХ 


Най-високият връх във Витоша планина – 2290 м. 
Сред Стоте национални туристически обекта на Българският туристически съюз.

Черни връх, е четвъртият по височина български връх. На 27 Август 1895 г., писателят Алеко Константинов, организира изкачване от гр. София до върха. Именно това негово начинание, дава началото на организирания български туризъм. 


„Вий ще се преобразите, вий ще станете по-добри, по-здрави, по-уравновесени, по-жизнерадостни.”


☆ Има легенда, която гласи, че Витоша е изгаснал вулкан. Всъщност тази история идва от журналист, който сбъркал или не, в своята статия дава гласност и хората започват да говорят. Няма научни факти затова. 

☆ Природен парк Витоша, е първият природен парк на Балканите. 


☆ За пръв път, Витоша се споменава през XI век. Името било тракийско и означава ,,разделна “. 


☆ Витоша е единствената кулообразна планина в България. 


☆ Пещера Духлата, е най-дългата българска пещера. Намира се във Витоша. 


☆ Витоша е най-посещаваната планина у нас. 


☆ Каменни реки или Морени, може да видите само на Витоша. Като най-изразени са в местността Златните мостове. 


ВРЪХ КАМЕН ДЕЛ 
1862 м.над.в. 


Любимото ми място на Витоша, е именно връх Камен дел. Единствено от него може да видите град София – цялата. За съжаление сега няма как да Ви я покажа, защото има страшна мъгла. Но ще включа снимки от предишно посещетие. Именно пейзажните гледки липсват на Черни връх. Лично на мен нищо не ми грабва окото там. 
До него се стига с автобус 66 от квартал Витоша до хотел Морени. Пътят пеш е около час. Другият начин е с автомобил до хижа Алеко. От там хващате по табелите за Златните мостове. Трасето е лесно, а денивелация /байри/ почти няма. Внимавайте само по камъните докато изкачвате върха. На него не правете щуротии! 


Лично аз, от хотел Морени се изкачих до Черни връх, после обратно до отклонението за Камен дел и завърших при Златните мостове. 


След Камен дел следва м. Копитото. Високата телевизионна кула, се разкрива за Вас още по пътеката. Просто следвайте металните жълто-черни колове. 


На спускане от Черни връх ме спря възрастен човек, когото по-рано бях изпреварил. Поздрави ме за бързото ходене и ме попита дали се движа удобно с дънки и кожено яке, все едно съм на разходка в центъра. Аз пък се бях замислил за двете чертички и факта, че скоро ще дондуркам бебе. Отговорих с леко закъснение, че 80% от туристите използват оборудване и дрехи, все едно ще изкачват Еверест. Доста скъпо оборудване! За мен няма смисъл. Здрави ли са Ви краката, е без значение с какво си облечен, стига да бъдете сухи. 


КАК ДА СТИГНЕМ? 

По маршрута, по който минах аз, може да минете като се качите на автобус 66 от мол Парадайс. Разписание ТУК. Слизате на последната спирка – хотел Морени и вървите няколко метра надолу по главния път. Хващате по първото разклонение в ляво. Продължавате по лек наклон нагоре. Това е пътеката за Черни връх. Похода с бавно темпо, ще Ви отнеме около два часа и нещо. Ако сте решили да впечатлите някоя мадама – час и половина. 


☆ Пътеката на места е доста стръмна, така че се подгответе добре. 


Ако целта Ви е връх Камен дел, като видите жълто-черни колчета, се отклонявате в дясно. Продължителността на прехода, от спирката до връх Камен дел, е около час и половина с бавно ходене. Ако бързате за среща, спокойно може да се мине и за по-малко от час. 


След върха, може да се върнете към автобусната спирка или да продължите по колчетата. Ще минете през хижа Тинтява, където правят страхотни супи и греяно вино. Заради пандемията храненето става само вън.

След хижата изберете Златните мостове или квартал Княжево. От мостовете минава автобус за гр. София, така че мъките ще свършат там. Разбира се, казано иронично. Е, на другия ден ще усещате лека болка в краката, но приключението си заслужава !

 
☆ До връх Камен дел, има съвсем лек наклон. След него, посока Златните мостове е само надолу. 

БОНУС

БОЯНСКИ ВОДОПАД


След хижата, може да посетите и Боянски водопад. Има табелки до него. Препоръчвам !!! Изключително красиво място и един от най – красивите български водопади.


Лично на мен водопада ми харесва най – много през зимата. Като от приказка е. Ако искате да стигнете само до него, то се качете на автобус 64 / разписание ТУК /, до спирка Боянско ханче. След заведението хванете наляво по главната улица нагоре. Ще стигнете до подножието на планината. От там имате два избора – зелена и червена пътека. Червената, особено през зимата е изключително опасна. Стига се за 50 минути до водопада. По зелената разстоянието е час и половина. На места се откриват няколко панорамни гледки към София и Копитото.


Като се прибрах, Цвети ме прегърна, а после ми заши звучен шамар.
 – Скоро ще си имаме бебе! 
Изкрещя, смеейки се като първолаче на шоколадово яйце. 


БЛАГОДАРЯ, ЧЕ ПЪТУВАХТЕ С МЕН И ДО ТЕЗИ СТРАХОТНИ МЕСТА !!!

ю

 ✅ идеи за подаръци вижте в раздел продукти. 

 и не забравяйте, че


 ПЪТЯТ Е СВОБОДА…


автор текст и снимки:

КОСТАДИН ПЕТКОВ / Mestano photography /

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


error: Content is protected !!