ПЪТУВАЙ С МЕН.. до Царевец, Велико Търново

в пътеписа ще Ви запознаем и с единственият по рода си в България Мултимедиен посетителски  център

ПЪТУВАЙ С МЕН.. до Царевец, Велико Търново

в пътеписа ще Ви запознаем и с единственият по рода си в България Мултимедиен посетителски  център ” Царевград Търнов “, Трапезица, Самоводска чаршия и Преображенски манастир ” Преображение Господне “.

Който е пътувал с нас от гр. София до гр. Карлово в предишният пътепис, знае за жена ми Цвети. Който не е – след като изчете тази история да поправи грешката си. 

Не знам за Вас, но аз съм огромен почитател на вкусните домашни гозби. Снощи Цвети, по някаква извънземна причина реши да сготви пилешка супа с почти никакво месо. Голям скандал ! Прекарах вечерта в сърдене, а на сутринта рано тръгнах към Велико Търново. Просто не обичам скандалите. Мълчим си два дни и после всеки казва мъката си. 

ЦАРЕВЕЦ, ВЕЛИКО ТЪРНОВО 

Повече от две столетия Търновград е столица на Второто българско царство. Наричали са го ” Богоспасний Търновград “, ” Великият Търново “, ” Царица на градовете ” и др. Славата му била толкова огромна, че се носела чак до ” Северния океан “. Именно тук е бил центъра на върховно управление на държавата заради естествената непристъпност на хълма Царевец, и река Янтра. Наистина идеално място за дворец, обитаван от българските царе, средновековни владетели и техните приближени, които градят цялостната политика на държавата. Двореца е най – внушителния монументален ансамбъл в столицата с разположение от 2872 кв.м. В двора му е имало много сгради, а в дворцовата къща са били положени мощите на най – почината от българите светица – Св. Петка Търновска. 


При археологически разкопки са разкрити основите на 470 жилищни постройки. Доста, нали ? Също така са функционирали двадесет и три храма и четири градски манастира. Ако отидете утре или когато началника Ви пусне в почивка ще видите напълно реставрираният патриаршески храм ” Възнесение Господне “. Стенописите вътре са дело на художника Теофан Сокеров, който представя най – важните моменти от средновековната  ни история. 

Работно време: 

Април-Октомври: 8:00 – 19:00
Ноември-Март: 9:00 – 17:00
Влизането на посетители се преустановява 1 час преди края на работното време.

  • моля, отваряйте снимките една по една.

Профилактика

Понеделник: 9:00 – 12:00° по предварителна заявка има достъп за хора с увреждания. 
Голяма част от тази информация научих от внучката на дядо Добри, Сийка която ме помоли за снимка. Разменихме няколко думи, след което остави дядо си, тръгвайки с мен. Страхотно, защото имах нужда да споделя случката довела до нелепото ни скарване с Цвети. 


ТРАПЕЗИЦА 


,, Дядо, преди да изгуби повечето си мозъчни клетки пишеше исторически български книги. Онази сграда там е Трапезица. Бил е квартал- крепост на Търновград. За него има сведения от първото археологическо българско дружество – Търновското, 1879 г. Даже Асен | ви пренесъл там от Средец мощите на Св. Йоан Рилски. “

Работно време

Април-Октомври: 8.30 – 19.00
Ноември-Март: По предварителна заявка за организирани групи.
Влизането на посетители се преустановява 1 час преди края на работното време.

Профилактика

Фуникуляр – понеделник
 – Не разбирам защо си зарязал жена си заради такава глупост.. 
  – Храната не е глупост. Пилешка супа без месо е като да пътуваш далеч с глупав човек – хем сте двама, пък няма смисъл..


САМОВОДСКА ЧАРШИЯ 

Сийка предложи да ме заведе до някаква известна търновска улица на занаятите. 

Тук преди време е можело да се намери всичко. Особено сряда и петък. Сега повечето арт магазинчета бяха затворени с оставени бележки за контакти. 


Запознахме се с английски туристи, които наблюдавали как голямото ми туловище се катери по стените на Царевец – за по – добра гледна точка. Признавам, че не владея добре английски. Криво – ляво се разбрахме да посетим заедно..


ПРЕОБРАЖЕНСКИ МАНАСТИР 

” ПРЕОБРАЖЕНИЕ ГОСПОДНЕ “

Само на шест километра от Велико Търново посока Русе, сгушен сред растителност се крие този красив манастир. Той е четвърти по големина български манастир и най – голям в района. Основан е, когато България е била велика държава през 13 – 14 век. 
За жалост турците са оставили диря и на това място. През турско робство мястото е било опожарено неколкократно. Старата му сграда се намирала  на около 500 метра южно. В този си вид манастира е изграден през 1825 г. от отец Зотик.  1884 г. започва строежа на главната църква от Димитър Софиялията, който бива обесен от турците. Манастира е довършен от Кольо Фичето. 


Васил Левски, както и много други борци за свободна България са намирали убежище тук. По време на Руско – турската Освободителна война мястото е превърнато в болница. 

МУЛТУМЕДИЕН ПОСЕТИТЕЛСКИ ЦЕНТЪР ” ЦАРЕВГРАД ТЪРНОВ “
МУЗЕЙ НА СИЛИКОНОВИТЕ ФИГУРИ 


единствен по рода си в България 


Проект  на община Велико Търново. Реализатор на концепцията е Скулптор Борис Борисов, който е работил с екип от скулптори, художници и строители. 

Телата са направени от гипс, а лицата от силикон. 

Ако искате да видите пресъздадени  реалистични събития от времето на Второто българско царство – това е мястото. 


Посрещна ни Светла Йорданова, която е екскурзовод в Регионален исторически музей и води туристически беседи в центъра. От нея разбираме, че представените фигури са копия на оригиналите. Именно заради това мястото не е със статут на музей. 

ЕТАЖ 1 

Снимка 1: Жилище на обикновенните хора. Хляба е домашно приготвен с не качествено брашно. Месото за тях е било лукс. Занимавали са се предимно със селско стопанство.


Снимка 2: Олтарна и най – свята част на църква. Сцена: Христос в гроба. Хляба символизира тялото на Исус Христос, а виното Неговата кръв. 

СНИМКА 3: Болярско жилище – българската аристокрация. Тяхните мебели са правени от най – добрите майстори. Почивали са си с лов. 


Снимка 4: Тронна зала на българските царе, която се е намира на хълма Царевец. На трона е Цар Иван Асен || – ри, с една от неговите съпруги – унгарската принцеса Анна – Мария.  Бракът им е бил уговорка. Чрез него царя завръща земите си Браничево и Белград. 


Снимка 5: Зала на средновековни занаяти. Били са известни около петдесет, а в центъра са представени четири от тях.
 Ковачество. Един от водещите занаяти по онова време. Ковачите са били много уважавани майстори. 


СНИМКА 6: Грънчарство. Занаят познат от древността. Търново е известен грънчарски център, защото района е богат на глинени залежи заради река Янтра. 


СНИМКА 7: Българско монето- сечене. Монетарница или Тарапана. Първите български монети се секът при Цар Иван Асен ||. Майсторите са били оковани във вериги за да не се изкушат да вземат някоя от тях. 


СНИМКА 8: Строителство. Строеж на крепостна стена. През  целият средновековен период, основен строителен материал е бил камъкът. За  църкви се е използвал мрамор. 


ЕТАЖ 2


СНИМКА 9: Цар Калоян. Единствен по нашите земи с титла крал.  След смъртта на братята си се качва на трона и управлява десет години. Започва дългогодишна коренспонденция с най – големият авторитет в Европа Папа Инокентий 3 ти, която води до Уния – съюз между българската и ватиканска църква. 


СНИМКА 10:

Битката при Адрианопол. Побеждаваме благодарение на съюза ни с Хуманите. 


СНИМКА 11: Болярско семейство. Дарявали са средства за стенописване на църквите. 


СНИМКА 12: Скрипториум – място, където се е създавала книгата през средновековието. Монах, който преписва с паче перо. 

През средновековието никой не е могъл да носи дрехи в червен цвят освен царя и царицата. 

От г – жа Йорданова научаваме, че мястото е посещавано от всякакви хора. Най – интересно е за децата, които чрез пресъздадените сцени научават по – много интересен начин части от българската история. 

  • На всеки етаж има по три интерактивни киоски за безплатна  информация. Също така от центъра за предвидили такива за хора в неравностойно положение  и малки деца. Има асансьор за инвалиди. 

Искренни благодарности на екипа създал това пленително място и за това, че успяхме да реализираме този репортаж. Отидете и го вижте, защото историята е поднесена по много интересен и вълнуващ начин. 


Ами, това е. Сбогувам се със Сийка, отивайки към автогарата. В следващият пътепис ще Ви разкажа за последсвията от пилешката супа. 


КАК ДА СТИГНЕТЕ ДО гр. ВЕЛИКО ТЪРНОВО ? 


• автобусни разписания разписания вижге ТУК.
Пътуването е около три часа от София. 


• Четири часа и половина ще пътувате с романтичното БДЖ.

Разписание ТУК

• С автомобил трябва да изминете 221 км. С  нормална скорост ще стигнете за три часа. 


Благодаря, че споделихте това пътуване до Велико Търново с нас !!! 

  ✅ Дизайнерски дървени авторски фото – картини и магнити от дърво вижте в раздел продукти.

 ✅ Моето портфолио с фотографии от България ТУК  

✅ Последваите ме в Instagram: @Mestanophotography 

 ✅ Фейсбук страница: Mestano photography 

  📷 благодарности на Магдалена Георгиева от Lina atelier 

И НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ – ИСТИНАТА Е В ПЪТЯТ 

 А, и ако може не хвърляйте боклуци в природата докато шофирате..

  автор текст и снимки: Костадин Петков

 / Mestano photography /  

 Източници: Община Велико Търново, г –  жа Светла Йорданова от Регионален исторически музей

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


error: Content is protected !!